vrijdag 4 december 2015

Rugpijn door overgewicht?!


4-12-2015 Ingmar Riettijk

Tegenwoordig hoor je het overal om je heen. Het koolhydraatarme dieet zou een goede manier zijn om snel overtollige kilo’s kwijt te raken. Ook ik hoor regelmatig goede verhalen om mij heen van patiënten en kennissen dat ze door een koolhydraatarm dieet te volgen snel kilo’s kwijt zijn geraakt terwijl het daarvoor niet lukte. Daarbij zouden er nog andere voordelen zijn, zoals een stabielere bloedsuikerspiegel, vermindering van cholesterol enzovoort.


Als oefentherapeut klinkt mij dit natuurlijk ook goed in de oren. Behalve dat een grote buik niet fijn is voor je organen is het ook niet fijn voor je bewegingsapparaat, en dan vooral voor je rug. Wanneer er namelijk constant veel gewicht voor je romp hangt, trekt de onderrug hol en ontstaat er vanzelfsprekend sneller overbelasting in de onderrug. Dus hoe minder overtollig vet, hoe beter! En dan vooral het buikvet, want het laten verdwijnen van dat vet levert niet alleen een voordeel voor de rug op, maar ook voor de algehele gezondheid (lees daar meer over in dit artikel).

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je al lichamelijke klachten hebt en veel overgewicht, is het soms lastig om een lichamelijke activiteit te vinden dat voldoende is om energie bij te verbranden zonder dat je overbelast raakt, of soms hebben de mensen simpelweg de motivatie er niet voor.
Reden genoeg voor mij om eens wat meer onderzoek te doen naar een koolhydraatarm dieet. Er zijn veel mensen die zeggen dat koolhydraten slecht voor je zijn. Meer over het onderwerp vond ik in de boeken Broodbuik en de voedselzandloper”. Hieronder beschrijf ik in een notendop wat ik daaruit gelezen heb over het dieet.

Koolhydraten. Is het nu wel of niet goed? We eten toch al jaren hetzelfde, waarom is het dan nu opeens niet goed voor je?

Koolhydraten zijn dan ook niet per definitie slecht voor het lichaam. Sterker, het is de meest efficiënte brandstof voor je lichaam. Als jij energie nodig hebt dan zal je lichaam eerst de koolhydraten gebruiken. Die worden het snelst en makkelijkst omgezet in energie. Dus vooral voor kinderen in de groei of als je ziek bent of als je veel sport, zijn koolhydraten een hele goede brandstof.

Er is dus niets slecht aan koolhydraten an sich. Echter, tegenwoordig hebben we een overmatig aanbod van voedingsmiddelen met koolhydraten. Ook in voedingsmiddelen waarvan je niet eens weet dat daar (vruchten)suiker of zetmeel (oftewel koolhydraten) in verwerkt zit, zoals sauzen, soepen en zelfs vlees! Als je deze koolhydraten niet verbrand slaat je lichaam deze op in een stof die je lichaam lang kan vasthouden, vet. En dat vet gaat het liefst zitten rond je vitale organen in je buik. Met als resultaat dat de buik steeds groter wordt.

Wat een feit is: koolhydraten leveren energie, net als vetten en eiwitten. En om af te vallen moet je meer energie verbruiken dan opnemen. Dit kun je doen door te sporten of door minder vetten, koolhydraten of eiwitten te eten. Aangezien onze voeding voor het grootste gedeelte uit koolhydraten bestaat en de veroorzaker is van schommelingen in je bloedsuikerspiegel, is het wellicht zinvol om hier minder van te nuttigen zodat je minder koolhydraten opslaat in de vorm van vet.

Overweeg jij ook een koolhydraatarm dieet? Dan is het belangrijk om goed te weten waar koolhydraten wel en waar juist niet in zitten. Hieronder een globaal overzicht. Voor meer informatie en een uitgebalanceerd dieet adviseer ik je om je er meer in te verdiepen of een dieetist te raadplegen.

Waar zitten dan koolhydraten in?
  • Zetmeelproducten: aardappelen, bonen, chips
  • Graanproducten: Brood, koek, pasta,
  • Fruitproducten: alle fruit, fruitsappen
  • Melkproducten: yoghurt, melk
  • Zoetigheden: Frisdrank, koek, snoep, tafelsuiker

Waar zitten geen of minimaal koolhydraten in:
  • Vleesproducten (let op, bij sommigen zitten koolhydraten toegevoegd)
  • Kaasproducten
  • Ei
  • Groenten
  • Visproducten
  • Noten en zaden
  • Boter, olie
  • Water

Heb jij ook moeite om af te vallen maar heb je geen idee hoe je het aan moet pakken, neem dan contact op met de diëtist. Zij kunnen je helpen een gebalanceerd dieet op te stellen om af te vallen.


Ken je iemand in je omgeving (of heb jezelf klachten) van nek/schouder of rugklachten attendeer ze dan op onze praktijk.

Wij helpen je graag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten