zaterdag 19 april 2014

Rugpijn voorkomen is beter dan genezen.

De een heeft nog nooit rugpijn gehad, de ander heeft er een paar keer per jaar een week of langer last van. Ook zijn er mensen die vrijwel dagelijks kampen met rugpijn.
Voor alemaal geldt dat voorkomen van erger beter is dan achteraf welke behandeling of interventie dan ook. Rugpijn gaat in de meeste gevallen vanzelf binnen drie dagen weer over. Dat is vaak spierpijn die ontstaan is na een aktive bezigheid. Soms is het wat lastig te achterhalen wat dat dan is geweest. Meestal is het heel duidelijk, vaak zijn het activiteiten die het lichaam niet gewend is om te doen. Bijvoorbeeld; werken in de tuin, klussen in huis, verhuizen, plotseling intensief sporten, avondje bowlen, squash, tennis, sceleren enz. Zeker wanneer je lichaam in je baan gewend is aan uren achtereen zitten en je doet in het weekend dan een "zware" aktiviteit. Dat wil helemaal niet zeggen dat je een "zwakke" rug hebt. Wat dst wel wil zeggen is dat je je lichaam langzaam moet laten wennen aan een steeds zwaarder wordende activiteit of dat het lichaam langzaam went aan een actieviteit die steeds een beetje langer duurt.
Zo kan je in februari het klussen in de tuin langzaam opbouwen van wat lichte kort durende opruim schoonmaak en snoei klusjes in de tuin, naar steeds zwaardere klussen als spitten en bomen/struiken verwijderen in april/ mei. Geef je lichaam 6 weken de tijd. Dan kunnen je spierkracht, de sterkte van de band stelsels rond de gewrichten en de gewrichten rustig aan wennen. Klachten in de rug zullen dan niet of nauwelijks aanwezig zijn en sneller herstellen. Dit voorbeeld kan je in alle activiteiten toepassen.
In activiteiten kan je ook nog proberen bewuster met het bewegen om te gaan. Iedereen zal inmiddels wel weten dat
TILLEN met gestrekte knieen en gekromde rug belastend is voor de rug. DUS; knieen gebogen en rug recht. Maar ook ; BUIKSPIEREN aanspannen en dat wordt vaak vergeten.
Het is ook belangrijk verschillende houdingen af te wisselen. DUS; Je wisselt recht op staan af met bukken,  hurken, op een knie of twee knieen werken.  Zwaar tillen met lichte bewegingen enz.
Voor de rug is het ook minder belastend deze symmetrisch te belasten.  DUS sta op twee benen eventueel met een breed steunvlak.  Is beter dan staan in stap.  Vermijd het draaien van de rug en schouders ten opzichte van het bekken zo veel mogelijk.

Op de site is het van af augustus 2014 mogelijk geworden om een oefenlijstje met 10 pijn bestrijdende oefeningen voor de rug te downloaden. 

Laat mij onder in de berichten weten waar jij bij activiteiten op let om klachten te voorkomen. 
Graag zou ik ook willen weten waar jij na het lezen van dit blog op gaat letten en bij welke activiteiten?
Ik wens jullie allemaal veel succes met toepassen.
Trea Hillebrink

Geen opmerkingen:

Een reactie posten