dinsdag 29 april 2014

Tips bij nek/schouder klachten

Nek/schouder klachten? Zelf verhelpen?

Heb jij wel eens last van nek/schouderpijn na  een leuke activiteit in het weekend, lekker geklust te hebben of na lang zitten in de stoel of bank bij lezen, laptop of tablet werk?
Iedereen heeft er wel eens last van, is het na een nachtje slapen weer weg dan is het allemaal niet zo erg maar herhaald het zich vaak dan duurt het herstel steeds langer en kunnen de klachten zich gaan opbouwen.
Vraag is dan vooral hoe kan je hier zelf wat aan doen?

Houdingen die met de armen en de nek langdurig worden volgehouden geven veelal spannings opbouw in deze regio van het lichaam. Op de lange termijn levert dit dan spierverkortingen op in de nek met aanhoudende pijn als gevolg. Repeterende arm bewegingen boven de schouders zoals bij behangen en/of witten van het plavon kan overbelasting van de schoudergordel spieren geven en pijn klachten. Is het spierpijn dan is de pijn na driedagen over het algemeen weer verdwenen. Blijft het langer dan kunnen ontspannings en rekoefeningen en later ook kracht oefeningen voor de nek en schouder de pijn verlichten of doen verdwijnen.

Hoe je deze klachten in de toekomst kan voorkomen lees je in mijn volgende blog. Nu eerste tips en oefeningen om zelf wat aan deze klachten te doen.

Een aantal tips.
1: Blijf bewegen, ga niet lang achtereen in een houding zitten, wissel af met staan en lopen. 2: Weet dat de hevigste pijn in de eerste drie dagen vanzelf afneemt. 3: Neem je voor om op een geschikt moment elke dag de nek/schouder oefeningen te DOEN ontspan en  rek de spieren dit verlicht de pijn. 4: Werk je dagelijks met de computer doe dsn elk half uur de hieronder beschreven oefeningen. 5: Wanneer de pijn drie weken of langer aanhoudt is het raadzaam om therapeut of arts te raadplegen. 6: Meer lezen over nek/schouder klachten klik hier 7: Wil je liever een afspraak bij Oefentherapie- Zaanstad maken? klik hier , daar kan je online zelf het inschrijf formulier invullen en een afspraak maken in de agenda van de therapeut.

5 oefeningen om de pijn te verlichten;
- ga goed recht op zitten en circel de schouders achterom met de armen ontspannen langs het lichaam
- ga rechtop zitten en doe de vingertoppen op de schouders en circel de ellebogen achterom, de schouders zijn ontspannen.
- ga rechtop zitten en buig het hoofd zo naar voren dat je eerst een dubbele kin maakt en dan naar de borst kijkt, rek 3 keer.
- ga rechtop zitten en buig het hoofd naar li en rechts, met het oor naar de schouder rek 3 keer
- ga rechtop staan en zwaai de armen van voor naar achter langs het lichaam en probeer voor steeds een stukje hoger tot naast de oren.

Heeft dit je geholpen? Heb je wat aan deze tips? Werkte deze oefeningen?
Laat het mij weten door een reactie achter te laten ik ben zeer nieuwsgierig of ik hiermee een waardevolle bijdrage heb mogen leveren.
Lees in het volgende blog nek/schouder klachten voorkomen is beter dan genezen.
Graag hoor ik van mijn lezers welke tips en adviezen zij nog meer graag lezen. Ook welke onderwerpen interessant zijn om te lezen.
Laat mij dit weten door dit in een reactie
Succes met je dagelijkse oefenrijtje,
Trea Hillebrink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten