vrijdag 21 juni 2013

Onverklaarbare Chronische klachten

Wist u dat: Trea de cursus Chronische pijn klachten met goed gevolg heeft afgrond.

Vanaf juni 2013 is de praktijk dan ook aangesloten bij het Netwerk Chronische pijn.

Wat betekend dit voor u: heeft u zelf of iemand in uw omgeving die de diagnose fibromyalgie, chronische vermoeidheid of hyperventilatie heeft gekregen.
Of is er geen specialist die de oorzaak van de klachten medisch kan vinden? Dan is het nu bij ons in de praktijk mogelijk op een andere manier met uw pijngedrag om te gaan. Door een geheel nieuw inzicht uit de meest recente wetenschappelijke onderzoeken en nieuwe behandeltechnieken.

PIJN HEBBEN MAG
Chronische pijn kan veel vergallen. De meeste mensen organiseren hun hele leven eromheen. Met als gevolg dat hun klachten nog hardnekkiger worden.
Bij Oefentherapie-Zaanstad leert u daarom hoe u uw PIJNGEDRAG kunt bijstellen.

Hoe gaat dat in zijn werk:

Na een uitgebreide intake, het verloop van de oorzaak van uw klachten en uw huidige aktiviteiten en beweeggedrag in kaart te hebben gebracht gaat de oefentherapeut samen met u werken aan aktiviteits doelen die u zelf wil gaan bereiken.

De meeste mensen laten de pijn bepalen wat ze wel of niet doen en hoelang. Met het gevolg dat ze op een zeker moment al snel over hun grenzen heen gaan. Dit mond maar al te vaak uit op een dagje bedrust bij veel pijn. PIJNGESTUURD FUNCTIONEREN wordt dit gedrag genoemd. Dit kan lijden tot overbelasting of onderbelasting. Je energie om iets te doen neemt af en je prikkelbaarheid neemt toe. Zowel fysiek als mentaal neemt je draagkracht af.
Bij chronische klachten werkt dit dus blijkbaar niet.
De oefentherapeuten aan gesloten bij het Netwerk Chronische pijn leren u daarom een andere techniek aan : TIJDGESTUURD FUNCTIONEREN
Het is de bedoeling dat u leert bij alles wat u weer wilt kunnen, te weten hoelang u dit kan. Van wandelen en fietsen tot stofzuigen en boodschappen doen.
U gaat door tot de afgesproken tijd, pijn of niet.

Pijn is een prikkel die de hersenen aangeeft dat er normaal gesproken sprake is van weefselschade. Maar bij chronische pijn of vermoeidheid is er sprake van een overgevoelig pijn/ vermoeidheids systeem waardoor de relatie tussen pijn en weefselschade niet meer een op een is. Pijn betekent dus NIET dat je te ver gaat.

Het vervelende is dat deze pijn signalen ook de gedachten, gevoelens en het gedrag beinvloeden. Om dit te kunnen veranderen maken de oefentherapeuten gebruik van graded activety. Het doel van dit programma is om weer vertrouwen op te bouwen in het eigen lijf en functioneren.
Al de gedachten en emoties over pijn los te laten en het pijngedrag te verminderen. Door het gesprek aan te gaan met motivational interviewing.
Door u uw eigen keuzes te laten maken kunt u uzelf helpen dat pijn een minder grote rol in uw leven gaat spelen. De oefentherapeut kan uw niets garanderen over pijn vermindering. Maar u wel helpen minder angstig te worden en meer te ontspannen.

We spreken dan ook samen met u een tijd af waarin u uw haalbare doelen wil bereiken en coachen u hoe dit te gaan halen.

Zo blijft u de pijn de baas:
                                    ( uit het boek Chronische pijn verklaard ; Doeke Keizer en Paul van Wilgen)

Besef dat chronische pijn niet gevaarlijk is

Zoek afleiding

Neem angst serieus

Ontspan

Stop met zoeken naar pijnbehandelingen

Beweeg gestructureerd

Meer weten over de aanpak van de bij het Netwerk Chronische pijn aangesloten oefentherapeuten informeer bij Oefentherapie-Zaanstad.

Trea Hillebrink

Geen opmerkingen:

Een reactie posten