maandag 7 januari 2013

Even binnen bij... de Cesar oefentherapeut


Even binnen bij… de Cesar oefentherapeut

Trea Hillebrink
Oefentherapie Zaanstad

Wat doet een Cesar oefentherapeut?
“De term ‘oefentherapeut’ zegt het eigenlijk al: we leren mensen op de juiste manier te bewegen, binnen hun eigen mogelijkheden. Dat doen we met methodes die hun nut bewezen hebben, op basis van wetenschappelijk onderzoek. Overigens is Cesar de naam van de vrouw die deze therapievorm heeft ontwikkeld; een andere vorm van oefentherapie is Mensendieck.”.Oefentherapie bij de oefentherapeut omvat dus meer dan alleen het doen van oefeningen om bijvoorbeeld sterker te worden. Maar juist het doen van bewegingen om op een andere en vaak verbeterde wijze te bewegen in sport of werk.
Hoe doet u dat?
“Bij de therapie gaan we zoveel mogelijk uit van de dagelijkse bewegingen die mensen maken. De één moet veel bukken, voor een ander is het belangrijk dat hij goed kan lopen. Maar ook sport nemen we vaak mee. Wil iemand weer goed kunnen volleyballen, dan gaan we die bewegingen analyseren en verbeteren. Bij de oefeningen gebruik ik veel materialen, zoals een loopband of diverse formaten van ballen. En soms gaan we naar buiten. De ondergrond van een voetbalveld is immers heel anders dan mijn oefenzaal. Dat heeft invloed op de bewegingen.”

Met welke klachten komen mensen bij u?
“Dat is heel divers. Bijvoorbeeld lage rugklachten, nek- en schouderklachten, of mensen die na een ongeluk moeten revalideren. Maar ik zie ook mensen met een verkeerd looppatroon, chronische pijn of mensen die ademklachten hebben. Veel van mijn patiënten worden doorverwezen door de huisarts, revalidatiearts of reumatoloog.”

Wat is het verschil met andere vormen van therapie, zoals fysiotherapie?
“Mijn werk is erop gericht om mensen te leren anders te bewegen, zodat ze zelf weer controle krijgen over hun lichaam en hun klachten. Wij gaan uit van de mens met zijn lichaam en geest in de context van zijn individuele omgeving. Hierin is het van belang dat een ieder weet en of leert hoe het zijn eigen lichaam gezond kan blijven houden ook na therapie.  De oefentherapeut oefent veelal complexe bewegingen zoals die bij u in het dagelijks bewegen veel voorkomen. De fysiotherapeut maakt daarin tegen vaak gebruik van handson therapie mogelijkheden als manipulaties en dryneedling naast oefentherapie voornamelijk gericht op de functie bevordering van gewrichten en/ of spieren. 

Hebt u tips waarmee mensen zelf problemen kunnen voorkomen?
“Een bekende, maar toch heel goede tip is dat mensen hun knieën moeten buigen tijdens het bukken. Verder is het belangrijk om de buikspieren op kracht te houden. Veel lage rugklachten worden veroorzaakt doordat mensen hun buikspieren niet aanspannen, voordat ze een beweging gaan maken. Je buikspieren goed gebruiken kan veel ellende voorkomen.”

Waar moet ik op letten als ik een Cesar-oefentherapeut zoek?
“Er zijn praktijken, zoals de onze, die de status Plus-praktijk dragen. Die praktijken hebben aangetoond, door middel van een audit, dat de methodes die ze gebruiken beproefd zijn en dat de behandelingen efficiënt en vakkundig worden uitgevoerd..” 

Meer vragen neem dan even contact op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten