zondag 6 januari 2013

Wat verwacht de patient van oefentherapie, wat mag hij verwachten van de oefentherapie

Oefentherapie? Wat kan ik daar leren? Wat gaat de therapeut met mij doen? Veel mensen komen bij mij de praktijk binnen zonder nu eigenlijk te weten wat hen staat te wachten. Zij zijn hier omdat een kennis, goede vriend of familie lid zo'n goede resultaten hebben gehad bij mij of een andere oefentherapeut. Ook komt het voor dat patienten door de huisarts zijn verwezen. De een legt dan meer uit dan de ander.
In de oefentherapeutische behandeling staat het probleem wat iemand ervaart in zijn activiteiten centaal, vandaar uit wordt eerst in een gesprek gekeken wat nu precies het probleem is. Als dat helder is wordt met vragenlijsten verder het probleem uitgediept. Vervolgens volgt er een lichaamlijk onderzoek naar de houding en de bewegingen die het probleem veroorzaken. Meestal is daarbij specifiek onderzoek van bepaalde spieren en gewrichten voor nodig, niet altijd.
De oefentherapeut stelt daaruit een oefenerapeutische diagnose. Samen me de patient wordt dan het behandeldoel en het behandelplan opgestelt.
Het doel is altijd om binnen een bepaalde tijd een activiteit zodanig te optimaliseren zodat dit vaak pijn vermindering oplevert.
Een voorbeeld: iemand heeft lagerugklachten aan het einde van de dag, vooral bij bukken. In het onderzoek constateert de therapeut; zwakke buik en rugspieren blijkt uit onderzoek en het bukken verloopt met gestekte knieen,  bolle rug, zonder gebruik van buik en rug spieren.
De behandeling zal zich dan richten op uitleg hoe beter te bukken en dit in het dageijks leven zelf te gaan intrainen. Tevens spierkracht versterkende oefeningen die steeds moeilijker worden in lastigere bewegingen zodat het bukken in de dagelijkse activiteiten in een aantal weken zo is ingetraint dat de patient er niet meer bij na hoeft te denken en de spieren gebruikt die deze beweging zouden moeten maken.
Het leuke in deze leertechniek is dat patienten er na een paar weken vaak achter komen dat ook andere aktiviteiten veel makkelijker af gaan, zoals bv traplopen en fietsen. Het lichaam ontdekt namelijk vaak zelf dat het de kracht opbouw ook weer kan en gaat gebruiken op momenten die anders niet gedaan zouden zijn of vermeden werden. Waardoor klachten alszodanig in deze activiteiten niet opvallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten